fbpx

За фестивала

Има две основни прични фестивалът “Ruse Summer Fest” да съществува.

  1. Русе и русенци го заслужават. Заслужават възможността да се гордеят с едно растящо и голямо събитие, което да носи слава на града.
  2. Всяка русенска банда или изпълнител да има възможността да се качи на голяма сцена. Ruse Summer Fest е за всички изпълнител.

Първото издание на Ruse Summer Festival проведохме през 2016 г. Събитието се проведе в “Дом Канети” в рамките на два дни. Основните движещи лица са били музикантите от русенската група Claymore.

През 2017 състава на организационният екип е леко раширен. Тогава създадохме и уебсайта на феста. Останаха непроменени мястото и формата.

През 2018 г. фестивалът не се провежда по решение на организаторите. Още същата година се започват планов отново да се възобнови Ruse Summer Fest през 2019. Известно време след това Владислав Маринов от русенската група “Фаворит” споделя в мрежата идеята си за концерт на старите, вече несъществуващи и пръснати по света русенски групи, както и настоящите такива. Емо от Claymore и Владо решават да обединят усилията си в името на един по-голям и хубав фестивал. И за да стане още по-хубав отправят предложение към организаторите на Green Rock Fest за обединение. Така се събират три страни, три идеи и заедно организират Green Rock Fest 2019.

Когато се ражда идеята през 2020 също да има подобен фестивал никой не предполага, че Covid-19 ще промени толкова много света. Всички фестивали и събития бяха отказани или отложени за 2021 година. Планират се и се провеждат малцина събития. След отменянето на извънредното положение, организаторите отново започват да мислят за издание 2020 на Ruse Summer Fest. Всички ни смятат за луди, че в това смутно време се хващаме да правим фестивал.