fbpx

Explicit

Explicit е основана през април 2014-та година от Симеон Стефанов (ритъм китара и вокали) и Явор Спасов (екс-бас китара) в Русе. След много промени в състава и три самостоятелно издадени сингъла (Monsters Within, Black Magic и Roadkill), през 2018-та срещнахме Младен Радев, който зае позицията на барабанист. Малко след това Явор отлетя към чужбина, а тогавашният ни китарист се оттегли поради лични причини. През следващите две години аз (Симеон) и Младен работихме усърдно върху доразвиването на всичките идеи за песни, които бях натрупал по време на множеството дъждовни дни прекарани в квартирата по време на следването ми в Манчестър. Общите ни креативни усилия добавиха още 9 песни към траклиста на първия ни тематичен албум, който предстои да запишем, а, като бонус – още 10 заготовки за бъдещия албум №2.

През 2020-та Цветан Пенелски се включи в състава като соло китарист, а Александър Пламенов пое титлата басист. Оттогава заедно работим по доизпипването на песните и извличането на пълния им потенциал. Кратка пауза от стандартната ни дейност направихме миналото лято, за да запишем нашата побългарена версия на емблематичната песен на Green Day – American Idiot – Bulgarian Idiot, в подкрепа на протестите срещу правителството.

Най-амбициозният проект на групата досега е гореспоменатият тематичен албум от 12 песни “Monsters Within”, кръстен на първия ни сингъл. Всяка от песните в него разглежда различно “чудовище” или нещо, което кара добри хора да вършат злини. Плановете ни са към края на есента за започнем записи по него и в последствие да заснемем клип за всяка една от песните.

Сред по-запомнящите се ни изпълнения са участието ни в Шоуто на Слави през 2015-та, подгрявка за Nazareth в Арена Русе в същата година, подгрявка за Tim Ripper Owens и БТР през 2016-та, участие и класиране на финал в националния конкурс Силата на Рока, подгрявка за Фондацията през 2020-та, Ruse Summer Fest 2020 и други.

Концертите ни са динамични и в зависимост от ограниченията на локацията могат да включват различни специални ефекти. Асоциират се с абсолютна отдаденост към музиката и огромен фокус към доброто настроение на публиката. Даваме всичко от себе си, незвисимо дали свирим пред 50 или 5000 души и сме благодарни за всяка възможност да споделим музиката си с по-голяма аудитория.